הדרך לניהול מיזם חברתי מוצלח רצופה באתגרים רבים, אך היא לא בלתי אפשרית. על היזם המתחיל להבין תחילה מה יזמות חברתית כוללת בתוכה. יזמות חברתית מתייחסת לרעיון שבא לתת פתרון לבעיות שמתפתחות בחברה שלנו. הבעיות יכולות להיות קשורות לתחום הרווחה כמו חינוך, זכויות אדם, סביבה, מחייה או עוני. החברה שמקימה את היוזמה עובדת על פתרון חדשני ויעיל עבור אוכלוסיית היעד שהיוזמה עוסקת בה. בדרך כלל מדובר באוכלוסייה שהיא בשולי החברה כמו נוער בסיכון, אנשים עם מוגבלות, קשישים או אנשים מעוטי יכולת. איך תצליחו להקים מיזם חברתי מ-0 ולהעצים את האימפקט החברתי? להלן 10 צעדים משמעותיים שיקרבו אתכם למטרה שלכם.
תדונו בסוגיה חיונית
היזמות החברתית מונעת לפי העוצמה של הפתרון שהיא מביאה לאוכלוסיית היעד שלה. חשוב מאוד להגיע עם אג'נדה מוכנה מראש. הסוגיה שהמיזם שלכם בא לטפל בה תהיה הגורם המכריע להצלחת המיזם שלכם ולאימפקט שלו. ככל שהסוגיה חשובה וקריטית יותר לחיי החברה, כך גם גודל ההשפעה שלכם כיזמים חברתיים. חשוב מאוד שהסוגיה תהיה ברורה וגם אופן הטיפול בה. כאשר הגעתם לסוגיה המבוקשת, תבצעו מחקר מפורט ומקיף על הבעיה, על פתרונות אפשריים לבעיה ועל מאפייני קהל היעד. כך תוכלו להרכיב תוכנית עבודה מסודרת ומדויקת להמשך התהליך.
תדונו בפתרון מעשי לסוגיה
לפעמים הפתרון הראשוני שאנחנו חושבים עליו הוא לא בר ביצוע או טומן בחובו קשיים שונים בביצוע המעשי. בתהליך הזה חשובה היצירתיות וההבנה העמוקה של הסוגיה. רק בתום מחקר מעמיק והבנה מלאה של כל המשתנים במשוואה יהיה ניתן למצוא פיתרון הולם שאפשר לבצע אותו. הפתרון תלוי מאוד באופי הסוגיה ובאוכלוסייה שהיוזמה פונה אליה. הפתרון לסוגיה החברתית יכול להיות שירות ייעוץ מאנשי מקצוע, מוצר, טכנולוגיה חדשנית או כל רעיון שיעזור לקהל היעד שלכם להתגבר על קושי.
תבטיחו תמיכה כלכלית
נכון שיוזמה חברתית היא יוזמה ללא רווח כלכלי אלא אישי, ועדיין ההקמה שלה כרוכה בתהליך שעולה כסף. עבור יוזמה חברתית קל יותר למצוא מימון, תרומה או משקיעים, כיוון שהיא דנה בנושאים חברתיים שחשובים לכולנו. ההמלצה היא לגשת לארגונים שקרובים לקהל היעד שלכם ולסוגיה שאתם דנים בה.
תכירו את קהל היעד שלכם
העלתם סוגיה חברתית חשובה? נהדר. עכשיו הגיע הזמן להכיר את קהל היעד שלכם – אלו שהיוזמה החברתית שלכם הוקמה במיוחד עבורם. ממש כמו חברי צוות, קהל היעד שלכם ילווה אתכם לאורך כל התהליך. צאו לשטח, תכירו את קהל היעד שלכם, תשוחחו איתם, תבינו מה הקשיים שלהם. במקרה שלא מתאפשר לכם ליצור קשר ישיר עם חברי קהל היעד, תקראו עליהם ותבצעו מחקר מקיף בנושא. חשוב מאוד להתאים את שיטת העבודה והמודל העסקי לקהל היעד, למשל אם מדובר באנשים מובטלים יהיה ניתן לבחור במודל שמספק להם העסקה.
הגדירו את החזון שלכם
כיוון שיוזמה חברתית מבוססת על ערכים של נתינה ועזרה לזולת, חשוב מאוד להגדיר את החזון שלכם כבר בתחילת הדרך ולדון בערכים המרכזיים שהיוזמה שלכם עוסקת בהם. אותם ערכים מרכזיים ישמשו עבורכם כעוגן וידריכו אתכם בהליך הצבת היעדים והשגתם. שתפו את הפרטנרים או העובדים שלכם בערכי המפתח של היוזמה. כאשר יש הסכמה מלאה בין חברי הצוות, יהיה נוח להציב יעדים ולהציג את הערכים שהמיזם מבוסס עליהם.
תציבו יעדים
הצבת יעדים היא חלק ראשוני ובסיסי בתוכנית ההוצאה לפועל של המיזם החברתי. ראשית, שאלו את עצמכם לאיזו אוכלוסייה אתם דואגים ולאיזה צורך. לאחר שהיעד הוגדר, תוכלו להתחיל בתהליך התכנון וההפקה של הפרויקט. לא חייב להתחיל מכמות מאסיבית של יעדים שתוביל לבלבול ולבזבוז של המשאבים. כדאי להתחיל מיעד אחד ולאחר השגתו להמשיך לבא. ברגע שתהיו מיומנים, תוכלו להגדיל את הצוות שלכם ואת המשאבים שלכם ולטפל במספר יעדים בו זמנית.
בחרו מודל עסקי חברתי
מודל עסקי חברתי הוא דרך מצוינת שרבים וטובים ניסו אותה כבר לפנינו. חפשו מודל עסקי שעונה בדיוק על צרכי היעדים שלכם ובנו תוכנית עבודה מסודרת עם מומחים מקצועיים בתחום. ישנם סוגים רבים של מודלים לפיהם אפשר לפעול ולהניב רווחים חברתיים וכלכליים יחדיו. טיב המודל והתאמתו באופן אישי לסוגיה שאתם דנים בה יעזרו לכם להשיג את האימפקט החברתי שאתם מכוונים אליו. חשוב מאוד לבנות גם קמפיין פרסומי שישווק את היוזמה לאוכלוסיית היעד וינגיש אותה לכל המעוניין.
תצרו קשרים
זהו גורם משמעותי מאוד שיקרב אתכם בקפיצת ענק אל יעד ההצלחה שלכם. יצירת קשרים בעולם היזמות הם הכרחיים להכרה במיזם, השקעה, התרשמות, שיתופי פעולה ויחסי חברות. תצרו קשר עם מיזמים דומים לשלכם, תכירו אותם ותכירו אנשי מפתח בתחום היזמות. תשתדלו להשקיע ולהגיע לכנסים, מסיבות עיתונאים, אולפני חדשות או כל מערכת שיכולה לתת לכם במה ולספר על המיזם שלכם. יצירת הקשרים הנכונים תעזור לכם להתקדם ולהפוך למפעל חברתי של ממש. גיוס פעילים חברתיים או אנשי מפתח מפורסמים שבאים מהתחום של היוזמה שלכם היא אחת מהדרכים היעילות ביותר להתקרב למטרה שלכם ולקדם את היוזמה שלכם.
תהיו נוכחים במדיה
בעידן הטכנולוגי המפותח של המאה ה-21, המדיה קובעת את הנושאים שעל סדר היום. על מנת להגיע לקהל ולתומכים פוטנציאלים ברעיון שלכם, אתם צריכים להעלות אותו לגופי התקשורת ולדחוף אותו מעלה בסדר היום. חשוב מאוד להתאים את סוג המדיה לרעיון שלכם ולקהל היעד שלכם. נוכחות במדיה בלבד לא מספיקה – תעשו רעש, תספרו על המיזם שלכם, תפנו את תשומת הלב אליכם בדרכים יצירתיות. היתרון הגדול הוא שיש מאות של פלטפורמות שכל אחת מהן מותאמת אישית לקהילות שונות.
תהיו סבלניים
סבלנות היא מילת מפתח שתציל אתכם לאורך כל תהליך ההקמה וההרצה של הפרויקט. הקמת פרויקט חברתי מההתחלה היא אינה עסק פשוט, ואף אחד לא מצפה מכם שתצליחו בקנה מידה עולמי בתוך שבוע אחד. חשוב לשמור על קור רוח ולהבין כי לוקח זמן לקצור את הפירות שעמלתם עליהם במשך זמן רב. הסבלנות חשובה לא רק בהמתנה עבור רווחים אלא גם בקיום קשרי חוץ ואינטראקציה עם אוכלוסיית היעד שלכם.
מי יכול להקים מיזם חברתי?
המיזם החברתי עוסק בנו כחברה, בהורים שלנו, בילדים שלנו ובאחים שלנו. מי יכול להקים מיזם חברתי? התשובה היא: כל אחד – בני נוער, צעירים, סטודנטים, אמהות, מבוגרים ובוגרים. Gindi Innovation מתמקדת גם בהכשרת הדור הצעיר ובמתן הדרכה שתעניק לצעירים את הכלים הבסיסים להקמת יוזמה חברתית.
יוזמה חברתית לאימפקט חברתי מקסימלי
יוזמה חברתית מוצלחת היא יוזמה שמצליחה להגיע ליעדים שלה ולשנות את איכות חיי הפריטים בקבוצה שהיא דואגת להם. הצלחת היוזמה החברתית תלויה בבסיס הרעיון ואופן הביצוע שלו. עוד לפני ביצוע הרעיון כדאי להתייעץ עם אדם מומחה בתחום ולקבל ממנו ליווי וייעוץ שיעזרו לכם בהמשך הדרך. חברת Gindi Innovation נוסדה במיוחד עבור יזמים צעירים בתחילת דרכם ששואלים שאלות רבות ונלהבים להתחיל לייצר שינוי בעולם החברתי והעסקי. Gindi Innovation מציעה תוכן ופתרונות ליזמים ומעניקה שירות של ליווי צמוד, הדרכה, ייעוץ עסקי וקיום סדנאות והרצאות בתחום היזמות.
Comments